Sperma-onderzoek

Uw zorgverlener (huisarts of specialist) wil door Certe uw sperma laten onderzoeken. De zorgverlener wil weten wat de kwaliteit van uw sperma is of beoordelen of uw sterilisatie (vasectomie) succesvol is verlopen. 

Instructie inleveren sperma

U levert sperma in bij Certe. Hiervoor gebruikt u het steriele potje dat u heeft gekregen.

Voor een betrouwbaar resultaat is het volgende erg belangrijk:

U mag vanaf 48 uur voor het onderzoek (hiermee bedoelen we: masturberen in het steriele potje) geen zaadlozing hebben. U moet wel tenminste eenmaal een zaadlozing hebben gehad tot maximaal 7 dagen voor het onderzoek.

Het sperma vangt u op na masturbatie, zonder gebruik van condoom of glijmiddel. U kunt alleen het aangeleverde steriele potje gebruiken om het sperma op te vangen. Het is belangrijk dat u al het sperma opvangt.

U levert het sperma binnen 2 uur aan bij een Certe-locatie in een ziekenhuis (zie 'waar inleveren?'). Vervoer het potje rechtop en ongeveer op lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas. De kwaliteit van het sperma wordt minder als het te koud (bij minder dan 20°C) of te warm (bij meer dan 37°C) wordt vervoerd.

Zijn er bijzonderheden tijdens de zaadlozing of het vervoer, meld dit dan bij het inleveren. Vergeet niet uw persoonsgegevens te vermelden op het potje.

Controle na een vasectomie

De eerste controle vindt plaats 3 maanden na de ingreep. In deze periode moet u ten minste 20 zaadlozingen hebben gehad.

Waar inleveren?

U kunt het sperma alleen op afspraak inleveren bij één van onderstaande locaties. Informeer zelf bij het ziekenhuis naar de mogelijkheden:

  • Wilhelmina Ziekenhuis Assen | 0592 - 32 54 80.
  • Treant Ziekenhuizen, locatie Refaja Stadskanaal  0599 - 65 46 60.
  • OZG, locatie Delfzijl | 0596 - 64 42 26
  • OZG, locatie Winschoten | 0597 - 45 93 02
  • Martini Ziekenhuis Groningen | 088 - 237 01 20

Uitslag

Certe stuurt de uitslag naar uw zorgverlener, die de vervolgstappen bepaalt. Uw zorgverlener heeft de uitslag na 3 dagen binnen. 

Kosten

Het verschilt per onderzoek of uw zorgverzekeraar de kosten aan u vergoedt, of dat u de kosten zelf moet betalen uit uw eigen risico (totdat u uw eigen risico helemaal verbruikt hebt). Het kan ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of en hoeveel u zelf moet betalen.

Kijk voor meer informatie over de kosten van dit onderzoek bij tarieven.

Privacy

Uw en onze rechten en plichten staan in onze privacyregeling. Deze regeling is gebaseerd op de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). 

Meer informatie over onze privacyregeling vindt u bij privacy.

Vragen

Hebt u vragen? U kunt voor informatie over dit onderzoek bellen met 088 – 23 70 100. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur.